21 mar 2015

Tortilla


Jest coś lepszego od jedzenia zrobionego samemu? Nie.
Wzięłam pierwszy przepis na placki tortilli jakie znalazłam w internecie i po prostu je zrobiłam. 
Efekt? Pyszny! 

Potrzebujemy:

250 ml / 165g mąki pszennej typ 550
250 ml / 165g mąki krupczatki typ 450
180 ml wrzącej wody
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki soli

Do miski dodajemy suche składniki, mieszamy je. Do mąki z solą dodajemy wodę i oliwę, mieszamy drewnianą łyżką. Po wstępnym wymieszaniu, wysypujemy ciasto na blat i wyrabiamy na gładkie i jędrne ciasto. Dzielimy na 6 kul, odstawiamy na około 30 min do ostygnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy kulki na grubość około 2-3 milimetrów i smażymy na suchej patelni 10 sekund, przekładamy na drugą stronę i tym razem trzymamy ciasto 15 sekund. Znów odwracamy i czekamy do momentu aż tortilla trochę napuchnie.

Dodatki? Wedle uznania, u mnie była sałata rzymska, kurczak w przyprawie curry, pomidor i ogórek. Sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego.








 SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz